Leergeld Salland helpt kinderen uit gezinnen tot op 130 procent van het bijstandsniveau om mee te doen in de samenleving. Alleen in Raalte gaat dat om 500 kinderen.
Haken kinderen af bij de sportvereniging omdat het te duur wordt? “Daar hebben we Leergeld Salland toch voor?” kregen we vorige week te horen. En inderdaad: als je van de bijstand moet zien rond te komen of 30% meer inkomen hebt, dan kun je voor de contributie van de sportclub terecht bij Leergeld Salland.
In het nieuws was dat kinderen van de sport afgaan, vooral vanaf hun veertiende, om diverse redenen: te druk met school of werk, geen interesse meer in sport, maar ook geldgebrek. Leergeld Salland probeert dat laatste probleem te ondervangen.
Leergeld Salland, in de volksmond vaak ‘stichting Leergeld’ genoemd, ondersteunt mensen op of net iets boven het bijstandsniveau. Zo voert Leergeld namens de gemeente Raalte ‘de Meedoenregeling 18-‘ uit, dat is een regeling om kinderen toch te laten meedoen, als het gaat om onderwijs, cultuur en sport, dus ook voor de contributie van een sportclub. Mensen krijgen geen geld, maar een bon die ze kunnen verzilveren bij club, winkel of organisatie. Per doelgroep (baby/peuter, basisschoolleeftijd en middelbare scholieren) is er per jaar een bedrag te besteden, wat oploopt naarmate kinderen ouder zijn.
Carola Beumer is coördinator bij Leergeld. Een belangrijk deel van haar tijd besteedt ze aan het tekst en uitleg geven over hoe het werkt. Niet enkel aan de mensen die recht hebben op een bijdrage, “die komen meestal wel bij ons terecht via de gemeente of andere instanties die ze doorverwijzen. Ik probeer verenigingen en organisaties in Raalte op de hoogte te brengen van wat er mogelijk is, zodat zij ook mensen kunnen doorsturen. En ik hou de contacten met plaatselijke ondernemers ook warm. Bij hen worden de bonnen namelijk ingeleverd.”
Het is gebruikelijk dat een gemeente extra financiële voorzieningen treft voor mensen in de bijstand. In Raalte is besloten dat geld ook beschikbaar te stellen tot 120 procent van de bijstandsgrens. Leergeld zorgt via sponsoring dat ook de groep tussen 120 en 130 procent voor dezelfde regeling in aanmerking komt. Beumer: “Het gaat alleen in Raalte al om zo’n 500 kinderen. Dat heeft ook met de armoedeval te maken. Op een gegeven moment val je met je inkomsten net buiten alle regelingen en dan is het voor best veel mensen moeilijk rond te komen. Er hoeft dan maar iets te gebeuren in je leven en je redt het niet meer. Denk ook aan ZZP’ers waar het mis gaat, of boeren die op het bestaansminimum terecht zijn gekomen.”
Iedereen kent wel voorbeelden van dat er altijd wel een financieel gevaar op de loer ligt. Dat je door ziekte niet kunt werken, of dat je na een echtscheiding de huizenmarkt op moet, dat je toch al krap bij kas ineens meerdere duurdere uitgaven moet doen. “De kinderen schieten er dan soms bij in. Dat ze niet mee kunnen op schoolreisje, niet een keer een uitstapje kunnen maken, niet op sport gaan omdat de contributie, kleding en sportschoenen bij elkaar veel te duur zijn. Klein voorbeeldje: In de winter was er in het centrum van Raalte een ijsbaan, de organisatie zorgt er dan altijd voor dat wij wat kaartjes krijgen. Maar ook bijvoorbeeld het Carmel College Salland is een belangrijke partner op het gebied van het leveren van laptops voor de doelgroep en dat is sinds corona een onmisbaar iets. Via de Raalter Uitdaging krijgen we regelmatig een aanbod voor tablets die we dan weer kunnen gebruiken voor kinderen die naar het MBO gaan!”
Meer weten?
Wil je meer weten over stichting Leergeld Salland en de mogelijkheden? Dan kun je hier terecht voor meer informatie: mogelijkheden. Of neem contact op met Leergeld Salland via telefoonnummer: 06-53862465. (Bron: Hier in Salland)